خدمات مدیریت انرژی در ساختمان شرکت آسیاوات
انجام اقدامات بهینهسازی در ساختمانها با هدف کاهش مصرف انرژی (سوخت، برق، آب)، کاهش هزینههای پرداخت شده توسط مردم برای انرژی مصرفی، ایجاد شرایط مطلوب دمای ساختمان به دلیل بالا رفتن کیفیت ساخت بناها و کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف سوختهای فسیلی انجام میگردد. از این رو شرکت مهندسی آسیاوات جهت نیل به اهداف فوق اقدام به ارائه خدمات انرژی در زمینه های مختلف مرتبط با ساختمان نموده است.
انجام ممیزی انرژی و ارائه راهکارهای صرفه جویی با هدف کاهش مصرف انرژی ساختمانهای موجود
با توجه به شرایط موجود ساختمانهای کشور و انحراف شدید میزان مصارف انرژی آنها در مقایسه با استانداردهای جهانی، اهمیت لزوم اجرای اقدامات بهینه سازی انرژی در این بخش، مشخص میگردد. شرکت مهندسی آسیاوات ضمن برخورداری از تجارب کافی در زمینه ممیزی انرژی و انجام مشاوره و ارائه راهکارهای صرفه جویی انرژی در بخش ساختمان، اقدام به ارائه خدمات مشاوره انرژی جهت بهبود و کاهش میزان مصرف انرژی ساختمانهای موجود، نموده است. مراحل انجام ممیزی انرژی ساختمانهای موجود به شرح ذیل میباشد:
- بازدید و جمع آوری اطلاعات اولیه از ساختمان شامل مشخصات اقلیمی محل قرارگیری ساختمان و جمع آوری اطلاعات هواشناسی منطقه، نقشه های معماری و تاسیسات، تعیین کاربری فضاهای مختلف، مساحت زیربنای ساختمان، مشخصات جدار ساختمان شامل جزئیات اجرایی دیوارها، مشخصات در، پنجره، تاسیسات ساختمان و نحوه کنترل آنها، تاسیسات الکتریکی و تعیین شرایط بهره برداری و تعمیر و نگهداری تجهیزات و تاسیسات ساختمان، جمع آوری مشخصات تجهیزات انرژی بر، جمعآوری مشخصات تجهیزات روشنایی و تعیین نحوه کنترل آنها، جمع آوری قبوض انرژی و تعیین الگوی مصرف انرژی ساختمان.
- انجام اندازه گیری، محاسبات و تعیین مصرف انرژی ساختمان در شرایط موجود که شامل اندازه گیری شرایط آسایش ساختمان، اندازهگیری و تعیین عملکرد تاسیسات ساختمان و بررسی وضعیت عایقکاری تاسیسات، انجام محاسبات و شبیه سازی ساختمان و تفکیک مصارف انرژی در بخشهای مختلف، تهیه مدل دینامیکی و تعیین بارهای حرارتی و برودتی ساختمان، تهیه چک لیست مبحث ۱۹ مقررات ملی و بررسی وضعیت عایقکاری ساختمان ، تعیین شاخص مصرف انرژی ساختمان و مقایسه آن با استانداردهای جهانی، میباشد.
- بررسی، تحلیل و ارائه فرصتهای صرفه جویی انرژی که شامل تعیین پتانسیل صرفه جویی در بخشهای مختلف ساختمان، تعیین راهکارهای قابل اجرا در هر بخش، بررسی فنی و اقتصادی راهکارهای صرفه جویی و تعیین میزان صرفه جویی و زمان بازگشت سرمایه حاصل از اجرای هر راهکار و در نهایت اولویت بندی اجرای راهکارهای پیشنهادی، میباشد.
ارائه خدمات مشاوره انرژی در زمینه طراحی بهینه ساختمان در مرحله ساخت
با توجه به وضعیت مصرف انرژی ساختمانهای کشور، طراحی و ساخت ساختمانها با در نظر گرفتن رویکرد انرژی بسیار حائز اهمیت میباشد. شرکت مهندسی آسیاوات ضمن برخورداری از تجربه کافی و بهره مندی از کارشناسان مجرب، اقدام به ارائه خدمات مشاوره انرژی در زمینه طراحی و ساخت ساختمانهای کارآمد انرژی نموده است. انجام خدمات مشاوره انرژی طی مراحل ذیل انجام میپذیرد:
- طراحی بهینه ساختمان از دیدگاه معماری
- تعیین جهت گیری مناسب
- تعیین موقعیت و اندازه مناسب بازشوها
- چیدمان مناسب فضاهای داخلی
- پیشنهاد جزئیات اجرای مناسب جدارهای ساختمان جهت عایقکاری و رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان
- پیشنهاد سیستمهای تاسیساتی کارآمد انرژی و طراحی بهینه سایز سیستمهای سرمایش و گرمایش ساختمان
- پیشنهاد استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و تکنولوژیهای نوین در تامین انرژی مصرفی ساختمان
طراحی، ارائه، نصب و راه اندازی سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان (BMS , BEMS)
شرکت مهندسی آسیاوات با هدف کاهش مصرف انرژی در بخش ساختمان، اقدام به طراحی، ارائه و راه اندازی سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان نموده است. سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان شامل حسگرها، عملگرها و کنترلرهایی هستند که وظیفه آنها کنترل بخشهای مختلف ساختمان بوده و از طریق کامپیوتر مرکزی اطلاعات متغیرها را نظیر درجه حرارت، فشار، رطوبت، ولتاژ، آمپر یا وضعیت و حالت کارکرد تجهیزاتی نظیر پمپ، فن، بویلر، چیلر و غیره را که توسط سنسورها و سوئیچ ها اندازه گیری می شود، دریافت و پس از آنالیز آنها، فرمانها را به عملگرها و موتورها نظیر شیرهای برقی، موتور دمپرها، کنتاکتورها و غیره ارسال می نماید.
سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان شامل کنترل بخشهای زیر می باشد:
• کنترل یکپارچه و مدیریت بر بخش های ساختمان
• کنترل هوشمند موتورخانه و تاسیسات
• کنترل روشنایی ساختمان
• کنترل امنیت ساختمان
• سیستم اعلام و اطفاء حریق
مزایای این سیستمهای کنترلی در نیل به اهداف زیر خلاصه می شود:
• صرفه جوئی در مصرف انرژی
• کاهش نیروی انسانی
• افزایش عمرمفید تجهیزات و کاهش نرخ خرابی آنها
• کاهش هزینه های نگهداری و راهبری
• برقراری اتوماسیون قابل انعطاف برای تمامی عملکرد های ساختمان
• بهینه سازی عملکرد سیستمهای ساختمان بطور مداوم
• تامین ایمنی ساختمان
معاینه فنی موتورخانه
با توجه به سهم قابل توجه مصرف انرژی در بخش ساختمان که بالغ بر ۴۰% از کل مصرف انرژی کشور را به خود اختصاص می دهد، همچنین با حرکت دولت به سمت حذف یارانه ها و واقعی شدن قیمتهای حامل های انرژی، بهینه سازی و پیاده سازی راه کارهای صرفه جویی انرژی در این بخش، بیش از پیش ضرورت خواهد داشت. در میان مصرف کننده های انرژی در بخش ساختمان، سیستم گرمایش بالاترین میزان مصرف انرژی را دارا بوده و طبق بررسیهای انجام شده حدود ۷۰% گاز طبیعی مصرفی کشور به گرمایش ساختمانها اختصاص می بابد. در ایران عمده ساختمانها دارای سیستم گرمایش مرکزی و موتورخانه می باشند از این رو تمرکز بر پیاده سازی اقدامات صرفه جویی و کاهش تلفات انرژی و بهبود وضعیت کنونی تاسیسات موتورخانه ساختمان، نقش قابل توجهی در کاهش مصرف سوختهای فسیلی کشور، خواهد داشت. طبق بررسی های انجام شده موتورخانه های ساختمان های کشور در حال حاضر وضعیت مناسبی ندارند که عمده ترین دلایل آن، عدم رعایت اصول صحصح در طراحی و انتخاب تجهیزات، نا مناسب بودن وضعیت عایق کاری تاسیسات، بهره برداری نامناسب و نبود سیستم مدون نگهداری و تعمیرات و در نهایت عدم بازرسی و نظارت کافی بر روی وضعیت عملکرد موتورخانهها، می باشد. کارکرد نا مناسب موتورخانه علاوه بر تلفات و افزایش مصرف انرژی، سبب افزایش آلودگی محیط زیست می شوند.
بر این اساس یکی از موثرترین اقدامات برای کاهش مصرف انرژی، کاهش تولید گازهای سمی و آلاینده محیط زیست، پیک زدایی از شبکه گاز، کاهش هزینه های استهلاک و نگهداری وتعمیرات، پیاده سازی طرح معاینه فنی موتورخانه های ساختمانها می باشد.
شرکت مهندسی آسیاوات ضمن دارا بودن تجربه کافی در این خصوص و با در اختیار داشتن کارشناسان مجرب و کار آزموده، آمادگی خود را جهت انجام معاینه فنی در موتورخانههای ساختمانهای کشور اعلام می دارد. معاینه فنی موتورخانه ساختمان ها طی مراحل ذیل انجام می گردد:
- بررسی اجزای موتورخانه و تکمیل چک لیست فنی موتورخانه
- بررسی وضغیت موجود و اصلاح و ترمیم عایقکاری تاسیسات موتورخانه
- بررسی وضعیت طراحی موتورخانه و تناسب دیگ و مشعل موجود
- بررسی دقیق اجزای سیستم سوخت رسانی از نظر طراحی، ایمنی و عملکرد
- انجام آنالیز محصولات احتراق با استفاده از دستگاه آنالایزر گاز و مقایسه با حالت استاندارد
- تنظیم دقیق نسبت سوخت به هوا در مشعل جهت کاهش مصرف سوخت و کاهش گازهای آلاینده
- بررسی و اصلاح وضعیت دودکش و نصب دمپر بارومتریک در صورت لزوم
- بررسی دقیق سیستمهای گردش و انتقال آب گرم از نظر طراحی و راندمان
- تهیه گزارش مشکلات موتورخانه و ارائه راه کار ها و …
برچسب انرژی ساختمان
معیار برچسب انرژی ساختمان می تواند از معیارهای ساده مانند ضریب انتقال حرارت پوسته خارجی ساختمان تا معیارهای پیچیده مانند میزان مصرف انرژی ساختمان محاسبه گردد. در کشور به دلیل بالا بودن هزینه های سوخت مصرفی، معیار برچسب دهی از حد ضریب انتقال حرارت پوسته فراتر رفته و مستقیما میزان مصرف انرژی ساختمان را هدف می گیرد.
بهترین روش برای بیان انرژی مصرفی ساختمان، تعیین میزان انرژی اولیه مصرف شده می باشد که در آن انرژی مصرفی صرفه نظر از نوع حامل انرژی، محاسبه می شود. در ایران نیز رده بندی در برچسب انرژی ساختمان ها، براساس میزان انرژی اولیه مصرفی می باشد. در ساختمان های موجود، قبوض انرژی، روشی برای تعیین میزان مصرف انرژی ساختمان بوده لیکن در مورد ساختمان های در حال ساخت با محاسبه میزان مصرف انرژی تعیین می شود. برای این منظور با استفاده از دستورالعمل های ارائه شده، میزان انرژی مصرفی ساختمان در بخش گرمایش و سرمایش، آب گرم مصرفی و تجهیزات روشنایی، محاسبه می شود. سپس با تعیین شاخص مصرف انرژی ساختمان در واحد مساحت و تقسیم آن بر شاخص مصرف انرژی ساختمان ایده آل، پارامتر نسبت انرژی (R) تعیین شده و بر اساس آن رده بندی برچسب، مشخص می شود. نحوه محاسبه و دستورالعمل ارائه برچسب انرژی برای ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی، به عنوان استاندارد ملی در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به تصویب رسیده و در حال حاضر آیین نامه اجرایی آن در حال تهیه می باشد.